-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření90 min
-
Porce5
-
Celkový čas110 min
Špagety jsou skvělé, ať už připravujete boloňské, carbonara, aglio e olio nebo uhlířské. Pokud máte rádi boloňské ragú, tak milánské špagety vás rozhodně neurazí.
Pravé milánské špagety jsou vynikající a navíc je na vás, který druh masa použijete. Na internetu jistě najdete i recepty, kde lze použít párek. Obecně platí, že milánské špagety jsou základní rajčatová omáčka s masem (i bez) podle výběru, doporučuji připravovat tyto špagety s mletým masem mix nebo pouze s vepřovým masem, můžete však použít drůbeží, hovězí nebo uzeninu ke které se příliš nepřikláním.
Rozdíl milánské vs boloňské špagety
Do boloňských špaget (boloňské ragú) patří zejména hovězí maso, víno, kořenová zelenina a může se přidat i slanina. Milánské špagety je laicky řečeno chudší verze boloňských, existují počeštělé verze, kde není použité maso nebo je nahrazeno párkem či jinou uzeninou. Podle mého by milánské špagety měly být masové, husté, s chutí bylinek a rajčat.
Suroviny na pravé milánské špagety
- 300 g špaget
- 3 lžíce oleje
- 1 bílá cibule
- 500 g mleté maso mix
- 1 plechovka rajčat
- 70 g rajčatový protlak
- 1 bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- 2 stroužky česneku
- 2-3 lžíce cukru (podle chuti)
- 1 lžíce oregano
- sůl & pepř
- voda na podlití
- na posypání: strouhaný sýr a bylinky
TIP: Můžete na konci do omáčky přidat i špetku mletého muškátového oříšku.
VIDEORECEPT
Postup přípravy milánských špaget s mletým masem
- Nejprve si uvařte špagety podle návodu ve vroucí osolené vodě. Trochu vody ze špaget si dejte do mističky stranou, použijte ji na podlití omáčky.
- Dejte zhruba 3 lžíce olivového oleje do hrnce a na oleji na mírném ohni orestujte cibuli nakrájenou najemno. Cibule by měla zprůhlednět (zesklovatět).
- Nyní přidejte mleté maso, osolte, opepřete a během opékání ho rozdělujte na menší kusy. Jakmile je maso orestované a ztmavne, přidejte plechovku krájených rajčat a malý rajčatový protlak. Základ podlijte vodou ze špaget, přidejte bobkový list, 2 kuličky nového koření a duste pod pokličkou alespoň 45 minut.
- Nyní omáčku dochuťte cukrem podle chuti, rajčata jsou kyselá a potřebují dosladit. Přidejte 2-4 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžíci oregana a nechte provařit bez pokličky do zhoustnutí. Dochuťte omáčku solí a pepřem podle chuti.
- Hotovou omáčku podávejte se špagetami nebo těstovinami tagliatelle a posypte strouhaným sýrem.
Chutnaly vám milánské špagety? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Pravé milánské špagety
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews